Για τον ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Για να δεις τα αστέρια, πρέπει να σηκώσεις το κεφάλι.



4 Αυγούστου 2011

ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΟΥ

...κοινωνικά και πολιτικά, αποκλείει κάθε αναφορά σε οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση.
Μεταδίδει την καθ' όλα διαβρωτική νόρμα, κάτι που προσφέρεται ως ρεαλιστικό δεν μπορεί να είναι ψεύτικο. Οτιδήποτε άλλο [η δική μας αντιπληροφόρηση για παράδειγμα] δεν ακούγεται καθόλου και άρα πρέπει να είναι κάτι το μη πραγματικό. Και αφού ελέγχει τη γνώση, η τηλεόραση, κάνει αδύνατο το να φαντάζεται κάποιος μια διαφορετική κοινωνική δομή, από το σύγχρονο ρυθμό δουλειά-κατανάλωση-δουλειά-τηλεθέαση-κατανάλωση.
Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει ή διδαχθεί να ακούν παθητικά τη ζεστή λεκτική επικοινωνία που προέρχεται από την οθόνη της τηλεόρσης, συχνά είναι ανίκανοι να αποκριθούν στα πραγματικά πρόσωπα, γιατί εμφανίζονται με πολύ λιγότερο συναίσθημα από ότι οι προικισμένοι ηθοποιοί. Ακόμη χειρότερα, χάνουν την ικανότητα να  μαθαίνουν από την πραγματικότητα, γιατί οι εμπειρίες της ζωής μοιάζουν λιγότερο ενδιαφέρουσες από εκείνες που βλέπουν στην οθόνη...
Η τηλεόραση είναι μέσο της άρχουσας τάξης και συνεπώς χρησιμεύει για τη διατήρησή της, αντί να αμβισβητεί τις συμβατικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές. Είναι το μέσο για την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων μέσω δεδομένων ρόλων και συμπεριφορών.
Η λειτουργία της είναι ο κοινωνικός έλεγχος.
Η απελευθέρωση έρχεται όταν δεν θέλουμε ή  δεν χρειαζόμαστε κάποιον για να μας πει τι μέρα ήταν αυτή που πέρασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου