Για τον ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Για να δεις τα αστέρια, πρέπει να σηκώσεις το κεφάλι.



15 Απριλίου 2011

Οι…..”καλοθελητές” του ΣΚΑΪ

Είναι γεγονός ότι ειδικά τους τελευταίους μήνες, η κριτική που ασκούν οι δημοσιογράφοι στα διοικητικά συμβούλια των συνδικαλιστικών τους οργάνων και κυρίως στην ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΗΕΜΘ, έχει κορυφωθεί . Η «ύποπτη» στάση των προεδρείων, σε μια σειρά θεμάτων, στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και στις ατομικές συμβάσεις που έχουν επιβληθεί με την ανοχή τους σε πολλά μαγαζιά, έχει εξοργίσει πολύ κόσμο.
Δυστυχώς η τελευταία 4ήμερη προειδοποιητική απεργία των δημοσιογράφων, έδωσε το έναυσμα για προβοκατόρικες κινήσεις, οι οποίες γίνονται αντικείμενο έμπνευσης από στελέχη και διευθυντές δημοσιογραφικών συγκροτημάτων και υλοποίησης από «συναδέλφους» δημοσιογράφους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΣΚΑΪ, όπου λίγες μέρες μετά την απεργία που έγινε και για τις 16 απολύσεις στον όμιλο, δημοσιεύτηκε ένα «ψήφισμα» και μάλιστα στην ιστοσελίδα του καναλιού, με το οποίο δημοσιογράφοι της τηλεόρασης ανακοινώνουν την απόφαση τους προς την ΕΣΗΕΑ, να μη δεχτούν να ξαναλάβουν μέρος σε απεργιακή κινητοποίηση, αν δεν προηγείται ψηφοφορία στην οποία θα αποφασίζει η πλειοψηφία για συμμετοχή ή όχι . Μάλιστα όπως τονίζεται, «η απόφαση αυτή αφορά μόνο σε μελλοντικές απεργιακές προτάσεις για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ» .
Μέχρι εδώ όλα «καλά». Μπορεί να διαπιστώσει κανείς, ότι οι «συνάδελφοι» οι οποίοι αποδέχτηκαν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να υπογράψουν πρώτοι από όλον τον κλάδο ατομικές συμβάσεις, προχωρούν σε μια ακόμη κίνηση αντισυναδελφικής συμπεριφοράς, εξυπηρετώντας αβίαστα τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις για περεταίρω διαίρεση του αγώνα για συλλογικές συμβάσεις και παύση των απολύσεων, με σκοπό την πλήρη αποδυνάμωση του.
Ωστόσο, οι εργασιακοί εκπρόσωποι των δημοσιογράφων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, με ανακοίνωση τους έρχονται να ρίξουν φως στο θέμα του «ψηφίσματος», αναφέροντας ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι πρόκειται για ένα χαρτί που δεν προέρχεται από κάποια εργασιακή συνέλευση ή άλλο όργανο, αλλά από κάποιους που θέλησαν να θολώσουν τα νερά εξυπηρετώντας «σκοτεινά» συμφέροντα.
Η συγκεκριμένη κίνηση, δείχνει εκτός άλλων, ότι στα ΜΜΕ από τη μία υπάρχουν βαθειά ριζωμένοι μηχανισμοί εργαζόμενων-δουλοπάροικων, καθαρά φιλοεργοδοτικών και από την άλλη, πως όπου οι μηχανισμοί αυτοί δεν υπάρχουν, δημιουργούνται από τους εργοδότες, με εκβιασμούς και μεθοδεύσεις.
Οι συγκεκριμένοι «συνάδελφοι» που συνέταξαν το συγκεκριμένο ψήφισμα και όποιοι άλλοι βλέπουν τα συμφέροντα τους συνυφασμένα με αυτά των εργοδοτών, αντί να προκαλούν περεταίρω κακό στα σωματεία, καλό είναι να θέτουν εαυτό εκτός αυτών, γιατί δεν έχουν δικαίωμα να αποτελούν τροχοπέδη σε οποιοδήποτε αγώνα ή διεκδίκηση.
Ακολουθεί η ανακοίνωση των εργασιακών εκπροσώπων του ΣΚΑΪ, που ξεμπροστιάζει τους «καλοθελητές».
Ανακοίνωση των εκπροσώπων των εργαζομένων στη τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ
Με μια πραξικοπηματική και διασπαστική κίνηση η οποία μάλιστα δημοσιεύεται στον επίσημο διαδικτυακό κόμβο του ομίλου (www.skai.gr) και η οποία τεχνηέντως αναπαράγεται από blogs και ιστοσελίδες ως “ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΣΚΑΙ” μερίδα εργαζομένων στην τηλεόραση θέλει να ορίζει αν και πότε θα γίνονται από εδώ και στο εξής οι απεργίες στον όμιλο.Αφορμή της κίνησης αυτής στάθηκε η πρόσφατη απεργία στον ΣΚΑΙ, την Τρίτη 5 Απριλίου 2011, η οποία αποφασίστηκε από το Διασωματειακό, ως η ελάχιστη απάντηση και ένδειξη αλληλεγγύης στους 16 απολυθέντες του ομίλου.
Χωρίς να ερωτηθεί και να ενημερωθεί η πλειοψηφία των εργαζομένων στην τηλεόραση, χωρίς να συγκληθεί και να διεξαχθεί Συνέλευση, αγνοώντας και καταπατώντας το καταστατικό της Ένωσης, εντελώς ανεύθυνα και σε μια περίοδο που οι προφάσεις για το “κακό σωματείο” και τον “καλό εργοδότη” περισσεύουν, οι άγνωστοι-ανώνυμοι συνάδελφοί μας απαξιώνουν το σωματείο, δείχνοντας το δρόμο για την επόμενη απεργοσπασία.
Να ξεκαθαρίσουμε πως:
α) Ποτέ δεν διεξήχθη Συνέλευση των εργαζομένων στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ και πως ποτέ δεν πάρθηκε απόφαση από ένα συντεταγμένο όργανο.
β) Μια μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στην τηλεόραση ενημερώθηκε για το δήθεν ψήφισμα από την ιστοσελίδα του ομίλου. Δεν ρωτήθηκε ποτέ, αγνοούσε την ύπαρξή της, ενώ κάποιοι άλλοι καταγγέλλουν ότι εκβιάστηκαν καθώς βρέθηκαν απέναντι στο φάσμα της απόλυσης και της ανεργίας.
γ) Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι, μέλη και μη της ΕΣΗΕΑ, εργαζόμενοι στην τηλεόραση που διαφωνούν με την παραπάνω ανακοίνωση. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για πραξικόπημα.
δ) Μια υπενθύμιση για τα μέλη και τα μη μέλη της ΕΣΗΕΑ: Κατά την διάρκεια των εκλογών εμείς που εκλέγουμε το Δ.Σ. παράλληλα ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕ την Ένωση Συντακτών έτσι ώστε να αποφασίζει για τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις.
ε) Οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ουδεμία σχέση έχουν με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Διαφωνούν κάθετα.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων:
Κωνσταντίνος Δαυλός -Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ-
Λεωνίδας Σακλαμπάνης -Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου