Για τον ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Για να δεις τα αστέρια, πρέπει να σηκώσεις το κεφάλι.



13 Απριλίου 2011

Χρόνια πολλά, AEKAPA



Ήταν 13 Απριλίου του 1924 όταν σε κατάστημα αθλητικών ειδών στην Ομόνοια, μια παρέα ατόμων αποφάσισε να γεννήσει μία από μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδος.
Όλα ξεκίνησαν στο μαγαζί του Αιμίλιου και του Μενελάου Ιωνά στην οδό Βερανζέρου. Σήμερα συμπληρώνονται 87 χρόνια από την ημέρα που έπεσε ο πρώτος «σπόρος» για τη δημιουργία ενός αθλητικού συλλόγου που θα εξέφραζε τα ιδανικά των προσφύγων της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας, 20 μόλις μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά έμελλε να αγαπηθεί από εκατομμύρια Έλληνες σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

Το καταστατικό της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως συντάχθηκε στις 30 Μαΐου του 1924 και η αναγνώρισή της ως σωματείου έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, πέντε μήνες μετά την ιστορική πρώτη συνάντηση των επιφανών προσφύγων στο πατάρι του καταστήματος αθλητικών ειδών του Αιμίλιου Ιωνά.

Στα 87 χρόνια της ιστορίας τους τα αθλητικά τμήματα της ΑΕΚ κατάφεραν να κατακτήσουν πάνω από 100 τίτλους χωρίς να αλλοιωθεί στο παραμικρό η φιλοσοφία του συλλόγου, που προβλέπει την έντιμη επικράτηση μέσα στον αγωνιστικό χώρο δίχως την παραμικρή βοήθεια από εξωγενείς παράγοντες.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ κατέκτησε μέσα σε 70 χρόνια (1932-2002) 27 τίτλους, δόξασε τα ελληνικά χρώματα με τις επιτυχίες του στην Ευρώπη, τροφοδότησε την Εθνική Ελλάδος με παίκτες σε όλες τις μεγάλες στιγμές της και φιλοδοξεί στις 30 Απριλίου να προσθέσει στην τροπαιοθήκη του ένα ακόμα Κύπελλο Ελλάδος.

Από τη 13η Απριλίου του 1924 μέχρι τη 13η Απριλίου του 2011 τίποτα σχεδόν δεν είναι ίδιο στο ποδόσφαιρο, ωστόσο αυτό που έχει μείνει απαράλλαχτο είναι ότι ο λαός της ΑΕΚ αποτελεί τον πνεύμονα, την καρδιά και την ψυχή της. Χρέος όλων όσοι υπηρετούμε την κιτρινόμαυρη ομάδα με τον δικέφαλο αετό είναι να μεταδώσουμε την ιδέα της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου