Για τον ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Για να δεις τα αστέρια, πρέπει να σηκώσεις το κεφάλι.



22 Ιουλίου 2012

Το «άλλο» σινεμά από το ανυπότακτο νησί

Στην Αθήνα από 26 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου το Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου.


Πριν καλά καλά συμπληρωθούν τρεις μήνες από την επικράτηση της επανάστασης στην Κούβα, η κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο προχώρησε σε μια πρωτοποριακή - επαναστατική κίνηση για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Ίδρυσε στις 23 Μαρτίου 1960 το Κουβανικό Ινστιτούτο Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας (ICAIC). Όπως υποστηρίζει ο υπουργός Πολιτισμού της Κούβας, Άμπελ Πριέτο Χιμένες, ήταν μία απόφαση με μεγάλη βαρύτητα για τον πολιτισμό της χώρας, για την κυβέρνηση και το κουβανικό έθνος. Και συνεχίζει: «Δεν επρόκειτο για τη δημιουργία ενός θεσμού προπαγάνδας, αλλά ασυμβίβαστης και αυθεντικά επαναστατικής τέχνης. Το κείμενο της νομοθεσίας αναφέρει ότι ο νέος κινηματογράφος οφείλει να διατηρήσει την ‘καλλιτεχνική του υπόσταση’, ‘απελευθερωμένος από μικροπρεπείς δεσμεύσεις και άχρηστες υποτέλειες’, ώστε να μπορέσει να συνεισφέρει με τις ειδικευμένες οδούς του στην ανασυγκρότηση της χώρας. Οι πιο βαθιές επαναστατικές δεσμεύσεις, η μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιμέλεια και η απεριόριστη δημιουργική ελευθερία ήταν οι βασικές αρχές του καινούργιου θεσμού».

Το Ινστιτούτο προσέφερε πολλά στην ανάπτυξη του κινηματογράφου στην Κούβα. Κατάφερε να ενσωματώσει την κουβανική και λατινοαμερικάνικη διανόηση, δημιουργώντας έναν πραγματικά αυτόχθονα κινηματογράφο με έντονο διδακτικό χαρακτήρα, που έδινε στους δημιουργούς τη δυνατότητα απεριόριστης καλλιτεχνικής ελευθερίας. Το σημαντικό δεν ήταν η εκμάθηση της τεχνικής αλλά η ανάπτυξη του ταλέντου. Οι ταινίες αντιμετωπίζονταν ως εργαλεία που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο. Ήταν ένα φυτώριο ιδεών και συζητήσεων. Η εμπορευματοποίηση και ο λαϊκισμός είχαν απορριφθεί και το ζητούμενο ήταν οι ταινίες ποιότητας να είναι ταυτόχρονα και δημοφιλείς. Όπως λέει ο πρόεδρός του, Ομάρ Γκονζάλες, «ένα από τα βασικά επιτεύγματα του Ινστιτούτου είναι η παραγωγή πάνω από 6.000 ταινιών από διαφορετικά είδη».

33 ταινίες στο Τριανόν

Την ευκαιρία να γνωρίσει μερικές από τις πιο σημαντικές κουβανέζικες ταινίες θα έχει το κοινό της Αθήνας, αλλά και όσοι βρεθούν στην πρωτεύουσα από την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιουλίου έως την Τετάρτη 1 Αυγούστου, στον κινηματογράφο Τριανόν (Κορδιγκτώνος 21, τηλ. 2108215469).

Το Φεστιβάλ Κουβανέζικου Κινηματογράφου, που διοργανώνει και φέτος η NEW STAR σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κουβανικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 33 ταινίες, ενδεικτικές της πορείας αλλά και των ρευμάτων του κουβανέζικου σινεμά και δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της κινηματογραφικής παραγωγής από τα πρώτα χρόνια που δημιουργήθηκε το Κουβανικό Ινστιτούτο Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας μέχρι τις μέρες μας.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

ΛΟΥΤΣΙΑ του Ουμπέρτο Σόλας
ΜΝΗΜΕΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ του Ρόμας Γκουτιέρεζ Αλέα
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΑΛΒΑΡΕΖ, επτά του ντοκιμαντέρ του Σ. Αλβαρέζ
ΒΙΒΑ ΚΟΥΒΑ του Χουάν Κάρλος Κρεμάτα Μαλμπέρτι
ΜΠΟΥΕΝΑ ΒΙΣΤΑ ΣΟΣΙΑ ΚΛΑΜΠ του Βιμ Βέντερς
Ο ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ του Στέφεν Κρίσμαν
ΚΟΥΜΠΑΝΙΣΜΟ του Φίλιπ Μπλοτ
Η ΑΛΕΪΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ του Κάρλος Αλμπέρτα Γκαρσία
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ του Σέρχιο Χιράλ
ΦΙΝΤΕΛ: ΟΤΑΝ ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΟΝ ΤΣΕ του Τζάνι Μίλα
ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ του Μανουέλ Πέρεζ Παρέρες
ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΒΟΥΝΟ των Γκιγιέρμο Θεντένο, Αλεχάντρο Χιλ, Αλεχάντρο Ραμίρεθ, Ραφαέλ Σολίς
Ο ΕΡΩΤΑΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ της Τερεσίτα Γκόμεζ
ΤΣΕ, ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ, ΦΙΛΕ των Μπερνάμπε Χερνάντεζ, Χοσέ Παδρόν, Χόρχε Χαϊντού,Πεπίν Ροντρίγκες, Ρολάντο Μπάουτε, Ορλάντο ντε λα Χουέρ, Ρένε Αβίλα, Αλμπέρτο Βαλτές, Αουζέμπιο Ορτίζ
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του Ότο Μιγκέλ Γκουσμάν Γκερέρο
ΚΟΥΜΠΑΝ ΣΤΟΡΙ του Βιτόρ Παλέν
ΜΟΥΖΙΚΑ ΚΟΥΜΠΑΝΑ του Γκέρμαν Κραλ
ΕΜΠΑΡΓΚΟ του Ντανιέλ Ντεσαλόμς
ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ του Χουάν Παντρόν
ΣΟΥΙΤΑ ΑΒΑΝΑ του Φερνάντο Πέρεζ
ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠ¨Ο ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΟΥΡΙΤΣΙΟ του Μανουέλ Πέρεζ Παρέδες
ΕΜΕΙΣ, Η ΜΟΥΣΙΚΗ του Ροτζέριο Παρίς
ΕΚΠΤΩΤΟΙ ΘΕΟΙ του Ερνέστο Νταράνας
ΟΙ 12 ΚΑΡΕΚΛΕΣ του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΗ του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα
Η ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΥΛΟΓΙΑ παραγωγή Μούντο Λατίνο
ΚΑΝΓΚΑΝΜΠΑ των Ροτζέριο Παρίς και Χούλιο Σέζαρ Ροντρίγκεζ
ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΕΡΑ των Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα και Χουάν Κάρλος Ταμπίο
ΦΡΑΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ των Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα και Χουάν Κάρλος Ταμπίο
ΚΛΑΝΤΕΣΤΙΝΟΣ του Φερνάντο Πέρεζ
ΜΠ¨ΕΝΙ του Χόρχε Λουίς Σάντσες
ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΓΑΠΗ του Αρτούρο Σότο Ντία
Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ του Οκτάβιο Κορτάσαρ

Η επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26/7 στις 9 μ.μ, με ομιλία εκπροσώπου της Πρεσβείας της Κούβας και καλλιτεχνικό πρόγραμμά και θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου