Για τον ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Για να δεις τα αστέρια, πρέπει να σηκώσεις το κεφάλι.



22 Ιανουαρίου 2012

Σε όλες τις συζητήσεις για συνεργασίες και κοινό μέτωπο ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια περίοδο που οι όποιες μάσκες της κυβέρνησης Παπαδήμου πέφτουν, νέα μέτρα ενάντια στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους προωθούνται, το περιβόητο PSI που “κουρεύει” τα ταμεία και προστατεύει τις τράπεζες ολοκληρώνεται, ενώ πλησιάζει και η νέα δανειακή σύμβαση που προοιωνίζεται... δύσκολες μέρες για την ελληνική κοινωνία, πέφτουν και οι -όποιες- μάσκες για τις δυνάμεις της άλλης όχθης. Τα περιθώρια για την ανατροπή της καταστροφικής πορείας του Μνημονίου στενεύουν και η κάθε πολιτική δύναμη καλείται να ξεκαθαρίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη ενός πλατιού μετώπου με τη συμμετοχή -αν είναι δυνατόν- όλων των αντιμνημονιακών και αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων, μια ενωτική πρόταση που έχει διατυπώσει από καιρό. Βήματα έχουν ήδη γίνει με τη συνεργασία της ανεξάρτητης βουλευτή Σοφίας Σακοράφα αλλά και τις καλές σχέσεις, όπως φαίνεται από τη συμμετοχή σε πλήθος εκδηλώσεων του σχήματος, με τον ανεξάρτητο βουλευτή Παν. Κουρουμπλή. Στο γραφείο του τελευταίου έγινε άλλωστε και συνάντηση κομμάτων και πρωτοβουλιών την περασμένη Πέμπτη, μια συζήτηση που οργάνωσε η Ενωτική Κίνηση στην οποία συμμετέχουν επίσης οι Ν. Κοτζιάς, Δημ. Τσουκαλάς, Αλ. Μητρόπουλος, Αντ. Κοτσακάς κ.ά. Το μόνο κόμμα που προσκλήθηκε και δεν προσήλθε ήταν το ΚΚΕ, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά, που εκπροσωπήθηκε από τους Δημ. Χατζησωκράτη και Αν. Παπαδόπουλο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ξανασυμμετάσχει σε ανάλογη συζήτηση για να μη “στείλει λάθος μήνυμα”.

Την ίδια μέρα τα δύο αυτά κόμματα κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους τον ΣΥΡΙΖΑ: το μεν ΚΚΕ γιατί προωθεί κεντροαριστερή κυβέρνηση, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. γιατί συκοφαντεί και αριστερίζει! “Η ιστορία θα μας κρίνει όλους” είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του, ασκώντας κριτική στην Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα η οποία αρνείται ότι μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να δώσει εναλλακτική διέξοδο και στον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλη ο οποίος κλείνει την πόρτα στην αριστερά αλλά την αφήνει διάπλατα ανοιχτή στο ΠΑΣΟΚ για μια μετεκλογική συνεργασία. Έτσι η ριζοσπαστική αριστερά προβάλλει την ενότητα αλλά και τις ευθύνες εκείνων που την αρνούνται: Εξάλλου ακόμη κι αν το ΚΚΕ δεν πιστεύει ότι μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά, δεν εξηγεί γιατί δεν μπορεί να συμμετέχει ούτε καν σε μια κοινή πορεία... Από τη μεριά της Δημοκρατικής Αριστεράς τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρα. Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ ο προγραμματικός της λόγος περιορίζεται εν πολλοίς στο σύνθημα της υπευθυνότητας, στο κεντρικό θέμα των ημερών, το PSI, είχε μόνο μία λέξη να πει: να τελεσφορήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε την προηγούμενη εβδομάδα και στο κάλεσμα του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης του Αλέκου Αλαβάνου το οποίο απευθυνόταν προς τις δυνάμεις της αριστεράς. Στη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η διαφωνία στα θέματα της Ε.Ε. και του ευρώ αλλά επισημάνθηκαν και κοινές προσεγγίσεις. Νέο κάλεσμα υπάρχει για την Πέμπτη, ενώ και οι συζητήσεις με πρωτοβουλία της Ενωτικής Κίνησης θα συνεχιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου