Για τον ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Για να δεις τα αστέρια, πρέπει να σηκώσεις το κεφάλι.



18 Ιουλίου 2012

Απαράδεκτες και παράνομες οι απολύσεις 51 εργαζομένων στη φαρμακευτική εταιρεία Bristol-Myers Squibb ΑΕ

Μετά από καταγγελία των εργαζομένων της Bristol-Myers Squibb ΑΕ και της ομοσπονδίας φαρμάκου για παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις 51 εργαζόμενων από την εν λόγω εταιρεία, αντιπροσωπεία από το προεδρείο της ομοσπονδίας φαρμάκου, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑ και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τους βουλευτές Μπάρκα Κώστα, Σταθά Γιάννη και τον Μπασιούκα Μάρκο από το τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μετέβησαν σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Bristol με σκοπό να συναντήσουν τη διοίκηση της εταιρίας και να διαμαρτυρηθούν για τις παράνομες αυτές και αυθαίρετες απολύσεις.

Η εταιρεία είχε ενημερωθεί από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας για τη μετάβαση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων. Η αντιμετώπιση από τη διοίκηση της εταιρείας από την πρώτη στιγμή ήταν απαράδεκτη. Μόλις η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζήτησε να εισέλθει στο χώρο και να συναντηθεί με τη διοίκηση, κατέβασαν τα ρολά ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος Αχμετ Περεζ έφυγε από την πίσω πόρτα. Με διάφορα προσχήματα οι βουλευτές επί πολλές ώρες εμποδίζονταν να εισέλθουν στον χώρο και να προχωρήσουν σε συνάντηση με τη διοίκηση.

Ζητήθηκε η παρέμβαση της αστυνομίας και της εισαγγελίας προκειμένου να επιτραπεί στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, βάσει του 1264/82, και στους βουλευτές να συναντηθούν με διοίκηση αλλά ο επόπτης της Αν. Αττικής και αντισυνταγματάρχης κ. Τριανταφυλλόπουλος ενεργώντας σαν εντεταλμένος της εργοδοσίας αρνούνταν να πάρει τα στοιχεία των εκπροσώπων της εταιρείας. Ο δε κ. Κόλλιας ο οποίος δήλωσε στον κ. Τριανταφυλλόπουλο εκπρόσωπος της εταιρείας συζήταγε μόνο μαζί του και απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και των συνδικάτων προέβη σε εξυβριστικές και προσβλητικές για εκπροσώπους κομμάτων και σωματείων χειρονομίες.

Κατόπιν αυτού οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προχώρησαν σε μήνυση εναντίον του Δ/ντα συμβούλου της εταιρείας Αχμετ Περεζ και του κ. Κόλλια Γεωργίου. Η αντιπροσωπεία δηλώνει ότι οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν:

«Επιφυλασσόμαστε για τη συμπεριφορά του κ. Τριανταφυλλόπουλου που λειτουργούσε ως εκπρόσωπος της εργοδοσίας.

Καλούμε τον Υπουργό Εργασίας να πάρει πίσω όλους τους αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για το σταμάτημα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας».

Για τις παράνομες απολύσεις στη Bristol Myers οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το πρωί είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή την οποία επισυνάπτουμε.



ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 18/07/2012





ΕΡΩΤΗΣΗ

18.07.2012

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Απαράδεκτες και παράνομες οι απολύσεις 51 εργαζομένων στη φαρμακευτική εταιρεία Bristol-Myers Squibb ΑΕ.


Την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012 η φαρμακευτική εταιρεία Bristol-Myers Squibb ΑΕ, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας πάνω από τριάντα έτη, προχώρησε στην ανακοίνωση της απόλυσης, επί της ουσίας, 51 εργαζομένων. Οι παραπάνω απολύσεις αντιστοιχούν στο 35% των θέσεων εργασίας της εταιρείας και η διοίκηση προσπαθεί να τις εμφανίσει ως οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω επιχείρηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις προσωπικού όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ πραγματοποιεί υπερκέρδη, χάρη στην υπεραξία της εργασίας των ήδη εργαζομένων και για αυτό οι απολύσεις των 51 υπαλλήλων είναι και ανήθικες και απαράδεκτες. Επιπλέον, στην παρούσα συγκυρία, με την ανεργία σε πρωτοφανή ύψη, το να ονομασθούν οι απολύσεις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» μόνο ως ειρωνεία και ως εμπαιγμός των εργαζομένων και της Πολιτείας μπορεί να ληφθεί.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί η απαράδεκτη στάση της διοίκησης της εταιρείας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όταν τρομοκρατούσε τους εργαζόμενους και τους προέτρεπε να μην ψηφίσουν αντιμνημονιακά κόμματα, όπως επίσης και η βλαπτική μεταβολή που έχει υποστεί (από την ημερομηνία εκλογής του στις 28/06/2011, ως εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων της εταιρείας) ο – εκ των 51 – εκλεγμένος συνδικαλιστής Παναγιώτης Μποβολανέας (θέμα για το οποίο είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η ΓΣΕΕ, διότι αφορά εκπρόσωπο εργαζομένων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).

Επειδή οι απολύσεις των 51 εργαζομένων ξεπερνούν το ανώτατο νόμιμο όριο των απολύσεων και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «οικειοθελείς».

Επειδή οι απολύσεις αυτές είναι και παράνομες και ανήθικες και περιλαμβάνουν ακόμα και εκλεγμένο συνδικαλιστή.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:


1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ανακληθούν, εδώ και τώρα, οι παράνομες απολύσεις των 51 εργαζόμενων –ένας εκ των οποίων, ο Παναγιώτης Μποβολανέας, είναι και εκλεγμένος συνδικαλιστής- της εταιρείας Bristol-Myers Squibb ΑΕ;

2. Προτίθεται να ελέγξει, δια των αρμοδίων οργάνων, τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας που έχουν διαπραχθεί από την εταιρεία Bristol-Myers Squibb ΑΕ και ειδικότερα στο σκέλος της παραβίασης του ανώτατου νομίμου ορίου των απολύσεων, καθώς και στο θέμα της βλαπτικής μεταβολής που έχει υποστεί ο εκλεγμένος συνδικαλιστής Παναγιώτης Μποβολανέας ;

3. Σκοπεύει να εντείνει τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προκειμένου να εξαφανιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας;



Οι ερωτώντες Βουλευτές



Στρατούλης Δημήτρης


Σταθάς Γιάννης


Κωνσταντίνος Μπάρκας


Λαφαζάνης Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου