Για τον ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Για να δεις τα αστέρια, πρέπει να σηκώσεις το κεφάλι.



27 Μαΐου 2012

Δημοσκοπήσεις: Και στο βάθος κυβέρνηση Αριστεράς!



    Δυναμική πρωτιάς σε μια αμφίρροπη μάχη καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ταυτόχρονα, μια σειρά από τα ποιοτικά στοιχεία (καταλληλότερος πρωθυπουργός, κυβέρνηση Αριστεράς, πλήρης απονομιμοποίηση του Μνημονίου κ.ά.) δείχνουν ότι υπάρχει ρεύμα για την Αριστερά 3 εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
    Από τις έρευνες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 4% - 2,5% σε δύο εταιρείες, την Public Issue και την VPRC. Και οι δύο εταιρείες ακολουθούν την επιτυχημένη μέθοδο της εκτίμησης ψήφου. Αντίθετα, σε εταιρείες που δίνουν πρόθεση ψήφου προηγείται οριακά η Ν.Δ.
    Σε όλες τις έρευνες το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή έχουν μείωση, αλλά μπαίνουν άνετα στη Βουλή, η ΔΗΜ.ΑΡ. κινείται στο ποσοστό που πήρε στις 6 Μαΐου ή και λίγο παραπάνω, ενώ το ΚΚΕ αποδυναμώνεται (κατά την έκφραση της Αλ. Παπαρήγα) χάνοντας τις «περιφερειακές» ψήφους που κατευθύνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΛΑΟΣ δεν πιάνουν το 3%, ενώ στο όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκεται το συμμαχικό σχήμα Δημιουργία Ξανά/Δράση.
    Όμως 3 εβδομάδες πριν τις εκλογές η ψήφος του πολίτη δεν προκύπτει μόνο με την απευθείας ερώτηση, καθώς υπάρχει χρόνος να διαμορφωθούν προφίλ, τακτικές και να αναθεωρηθούν στρατηγικές. Για παράδειγμα, η ερώτηση «ποιος είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός» δείχνει ότι διαμορφώνει «πρωθυπουργικό προφίλ», ειδικά αν συγκριθεί με τις προηγούμενες έρευνες.
    Στην Public Issue ο Αλ. Τσίπρα παίρνει τις περισσότερες θετικές γνώμες με 24%. Ακολουθούν ο Αντ. Σαμαράς με 19% και ο Ευ. Βενιζέλος με 17%. Τέταρτος έρχεται με 16% ο... κανένας και έπονται οι Φ. Κουβέλης 11%, Π. Καμμένος 7%, Αλ. Παπαρήγα και Ν. Μιχαλολιάκος με 2% αμφότεροι. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας προ δεκαημέρου το ποσοστό του Αλ. Τσίπρα αυξήθηκε κατά 5%... Στο ίδιο ερώτημα η VPRC δίνει 14,8% στον Αλ. Τσίπρα, ενώ ο . Σαμαράς είναι τρίτος με 12%, έχοντας δεύτερο τον Ευ. Βενιζέλο που έχει 12,9%. Ας σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (48%) και ο Αλ. Τσίπρας (49%) είναι δημοφιλέστεροι από τη Ν.Δ. (37%) και τον Α. Σαμαρά (36%).

    Η Αριστερά στην εξουσία
    Ένα δεύτερο κριτήριο για την τελική ψήφο είναι τι κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες. Και εδώ διαπιστώνεται ότι ενδυναμώνεται το αίτημα για κυβέρνηση με την Αριστερά στην εξουσία. Στην Public Issue το 54% θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας και το 26%, αυτοδύναμες. Από το 26% το 11% θέλει αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ και άλλο ένα 11% αυτοδύναμη Ν.Δ.!
    Παράλληλα, οι κυβερνήσεις συνεργασίας της Αριστεράς είναι η πρώτη επιλογή του 56%: το 22% επιθυμεί κυβέρνηση κομμάτων της Αριστεράς και μόλις το 4% θέλει συνεργασία δεξιών κομμάτων. Μόλις το 13% θέλει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., το 6% συνασπισμό με βάση τα δύο μεγάλα κόμματα και το 5% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων.

    Δεν περνά το δίλημμα ευρώ - δραχμή
    Ιδιαίτερα σημαντικό για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το πολιτικό δίλημμα που θα κυριαρχήσει. Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, η διαπλοκή και τα συστημικά μίντια επιμένουν στο «ευρώ ή δραχμή», θεωρώντας δεδομένο ότι μόνο το Μνημόνιο κρατά τη χώρα στο ευρώ. Όμως οι πολίτες θέλουν ευρώ, αλλά δεν θέλουν λιτότητα και φτώχεια. Το έδειξαν στις εθνικές εκλογές, αλλά το λένε και στις δημοσκοπήσεις ακυρώνοντας το δίλημμα.
    Το 62% των πολιτών τάσσεται κατά του Μνημονίου και το 28% υπέρ, αλλά ταυτόχρονα το 85% θέλει το ευρώ. Γιʼ αυτό δεν περνά το δίλημμα. Και, ακόμα χειρότερα για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., τα δύο κόμματα αποκόπτονται από τον «κορμό» του 62%, καθώς οι ηγεσίες τους μετέτρεψαν τους οπαδούς τους σε οπαδούς του μνημονίου: υπέρ του Μνημονίου είναι το 62% του ΠΑΣΟΚ και το 51% της Ν.Δ.
    Τι μπορεί να επικαλεστεί η Ν.Δ. από τα ποιοτικά στοιχεία; Την παράσταση νίκης, που και στις δύο έρευνες είναι υπέρ της παρά το ότι υστερεί στην πρόθεση ψήφου. Στην Public Issue το 54%, θεωρεί ότι πρώτο κόμμα θα έρθει η Ν.Δ. (42% στο προηγούμενο Βαρόμετρο) και το 35% ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ (από 45%). Και στην VPRC το 35,4% θεωρεί ότι θα κερδίσει η Ν.Δ. και το 27,2% βλέπει πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.

    Δύο ακόμη δημοσκοπήσεις
    Στην έρευνα της RASS (για τον Metro), στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. έχει 23,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,4%, το ΠΑΣΟΚ 13,1%, η ΔΗΜ.ΑΡ. 6,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,8%, το ΚΚΕ 4,8%, η Χρυσή Αυγή 3,8%, ενώ εκτός Βουλής μένουν Δημιουργία Ξανά/Δράση (2,4%), Οικολόγοι Πράσινοι, ΛΑΟΣ.
    Η δημοσκόπηση της DATA RC (για την εφημερίδα «Πελοπόννησος») στην πρόθεση ψήφου δίνει: Ν.Δ. 23,5%, ΣΥΡΙΖΑ 23%, ΠΑΣΟΚ 10,6%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,3%, Χρυσή Αυγή 5,1%, ΚΚΕ 4,6%, ΔΗΜ.ΑΡ. 3,3% και κάτω από το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο Δημιουργία Ξανά (1,1%), Οικολόγοι Πράσινοι (1,1%), Δράση 0,5% ΛΑΟΣ (0,3%).
    http://www.avgi.gr/StartPageAction.action

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου