Για τον ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Για να δεις τα αστέρια, πρέπει να σηκώσεις το κεφάλι.



24 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΩΝ












''Σύντροφοι των Διεθνών Ταξιαρχιών. Λόγοι πολιτικοί, αίτια κρατικά, το συμφέρον αυτής της ίδιας της υπόθεσης για την οποία χύσατε το αίμα σας με απεριόριστη γενναιοδωρία, σας στέλνουν τώρα πίσω, μερικούς από σας, στην πατρίδα σας, άλλους σε αναγκαστική εξορία. Μπορείτε να φύγετε περήφανοι. Είσαστε η ιστορία. Γίνατε πρόσωπα μυθικά. Είσαστε το ηρωικό παράδειγμα της σταθερότητας και της διεθνούς απήχησης της Δημοκρατίας. Δεν θα σας ξεχάσουμε και όταν βγάλει φύλλο και πάλι το δένδρο της ελιάς, το δένδρο της ειρήνης, και αυτά μπλεχτούν με τα φύλλα της δάφνης για τη νίκη της Ισπανικής Δημοκρατίας, ελάτε πάλι πίσω''!!!








ΠΑΣΙΟΝΑΡΙΑ,αποχαιρετώντας τους αγωνιστές των ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΩΝ.



Τον Δεκέμβριο του 1936, η Κομιντέρν αποφάσισε τη σύσταση τμημάτων εθελοντών, κομμουνιστών και μη, οι οποίοι θα πολεμούσαν εναντίον των δυνάμεων του Φράνκο, και τα οποία έμειναν γνωστά ως «Διεθνείς Ταξιαρχίες». Στα τρία χρόνια, που διήρκεσε ο πόλεμος, 50.000 άνθρωποι από 55 χώρες, όλων των κοινωνικών στρωμάτων, αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Δέκα χιλιάδες από αυτούς δεν επέστρεψαν ποτέ.


H πρώτη συμπαγής ομάδα ελλήνων αγωνιστών έφθασε στην πόλη Αλμπαθέτε, η οποία ήταν το κέντρο υποδοχής και εκπαίδευσης των Διεθνών Ταξιαρχιών, τον Οκτώβριο του 1936, και εντάχθηκε στον «Βαλκανικό λόχο» του τάγματος «Ντιμιτρόφ» της 11ης Διεθνούς Ταξιαρχίας. Πάντως αρκετοί Ελληνες βρίσκονταν ήδη εκεί, διάσπαρτοι σε διάφορες άλλες μονάδες. Στα μέσα του 1937 συγκροτήθηκε ο ελληνικός λόχος, ο οποίος ονομάστηκε για λίγο «Νίκος Ζαχαριάδης» και αργότερα «Ρήγας Φερραίος», με διοικητή τον Γιάννη Παντελιά και πολιτικό επίτροπο το Δημήτρης Σακαρέλο, δραπέτη των φυλακών της Αίγινας.
Οι Έλληνες εθελοντές των Διεθνών Ταξιαρχιών αριθμούσαν γύρω στα 300-400 άτομα, Στην πλειοψηφία τους αποτελούντο από τρεις κατηγορίες: τους Έλληνες του εσωτερικού (κυρίως ναυτεργάτες, οι οποίοι αποτελούσαν και το 50% του συνόλου των εθελοντών), τους Έλληνες του εξωτερικού, (κυρίως από Αμερική, Γαλλία και Αγγλία) και τους Κύπριους.

Η πρώτη ομάδα των εθελοντών έφτασε στην Ισπανία το 1936 και ενσωματώθηκε στον Βαλκανικό Λόχο που αποτελείτο από Γιουγκοσλάβους. Ωστόσο υπήρχαν και αρκετοί οι οποίοι ενσωματώθηκαν σκόρπιοι σε άλλους λόχους, ανάλογα με την χώρα προέλευσής τους (πχ οι Έλληνες εξ Αμερικής υπηρέτησαν στο τάγμα «Αβραάμ Λίνκολν», ενώ εκείνοι από την Αγγλία έμειναν στο αγγλικό).
Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η Ναυτεργατική Ενωση Ελλάδας με έδρα της εκείνη την εποχή τη Μασσαλία, λειτουργώντας ως συντονιστικό κέντρο που εξασφάλιζε τη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού και προπαγανδιστικού υλικού σε ολόκληρη την υφήλιο. Η συνεισφορά της δεν εξαντλείται μόνο στην παρουσία δεκάδων Ελλήνων ναυτεργατών στο μέτωπο, αλλά και στη δράση της στα πλοία, όπου τα πληρώματα σε πολλές περιπτώσεις εμπόδισαν την αποστολή υλικού προς τους φαλαγγίτες του Φράνκο.


Μεγάλη ομάδα των Ελλήνων εθελοντών προερχόταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις τάξεις της ελληνοαμερικανικής κομμουνιστικής κίνησης του μεσοπολέμου,καθώς και από την Αγγλία από την οποία προήλθε ένα σημαντικό τμήμα εθελοντών κυρίως Κυπριακής καταγωγής.

Το 1938 είχαμε μεγάλη αύξηση των Ελλήνων και Κυπρίων εθελοντών που πήγαν στην Ισπανία. Aποτέλεσμα ήταν η δημιουργία και ενός δεύτερου Ελληνικού Λόχου, αυτή την φορά χωρίς όνομα, που ανήκε στην 129η Διεθνή Ταξιαρχία. Διοικητής αυτού του 2ου Ελληνικού λόχου ήταν ο Κυπριος Μιχάλης Οικονομίδης. Μετά απο λίγο καιρό στάλθηκε στο μέτωπο της Αραγωνίας όπου βρήκε τον λόχο “Ρήγα Φεραίο” και πόλεμησαν μαζί απέναντι στους Φασίστες.

Η τελευταία μάχη που συμμετείχαν Ελληνες ήταν η μάχη του Έβρου. Μετ΄απο εκεί όσοι Έλληνες δεν σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών αναγκάστηκαν να πάνε στην Καταλωνία. Όλοι οι εθελοντές αναγκάστηκαν να φύγουν απο την Ισπανία, αφού οι Διεθνείς Ταξιαρχίες θα έπαυαν να πολεμούν στο πλευρό των Δημοκρατικών. Οι περισσότεροι γυρίσαν στις πατρίδες τους, όμως στην Ελλάδα λόγω της δικτατορίσς του Μεταξά ήταν δύσκολη η επιστροφή. Έτσι οι περισσότεροι πήγαν στην Γαλλία οπού αργότερα θα πολεμούσαν πάλι απένατι στους Φασίστες, αυτή την φορά με το μέρος της Γαλλικής Αντίστασης.


Να σημειώσουμε επίσης ότι τα πρώτα μέλη των Διεθνών Ταξιαρχιών ήταν οι Γερμανοί πολιτικοί εξόριστοι συνδικαλιστές του Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (Sozialistische Arbeiterpartei Deutschland) με πολιτικό αρχηγό τον μετέπειτα καγκελάριο Βίλλυ Μπράντ.

Επίσης στην Ισπανία πολέμησε ο ιστορικός ηγέτης του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαιωάννου. Ο Παπαϊωάννου ήταν από τους πρώτους εθελοντές και πολέμησε στη μάχη της Αντιούχα, όπου και τραυματίστηκε σοβαρά.



Τα μηνύματα του αγώνα των ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΩΝ παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα μέχρι σήμερα. η μόνη επιλογή απέναντι στο φασισμό είναι ο ασυμβίβαστος και ανειρήνευτος αγώνας για να μπορέσουμε να κτίσουμε το δικό μας αύριο. Η διεθνιστικής αλληλεγγύης είναι πάντα επίκαιρη το «NO PASARAN» πρέπει να ξανακουστεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου πιο μαζικά και πιο δυνατά από ποτέ!

22 Ιουλίου 2012

Το «άλλο» σινεμά από το ανυπότακτο νησί

Στην Αθήνα από 26 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου το Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου.


Πριν καλά καλά συμπληρωθούν τρεις μήνες από την επικράτηση της επανάστασης στην Κούβα, η κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο προχώρησε σε μια πρωτοποριακή - επαναστατική κίνηση για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Ίδρυσε στις 23 Μαρτίου 1960 το Κουβανικό Ινστιτούτο Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας (ICAIC). Όπως υποστηρίζει ο υπουργός Πολιτισμού της Κούβας, Άμπελ Πριέτο Χιμένες, ήταν μία απόφαση με μεγάλη βαρύτητα για τον πολιτισμό της χώρας, για την κυβέρνηση και το κουβανικό έθνος. Και συνεχίζει: «Δεν επρόκειτο για τη δημιουργία ενός θεσμού προπαγάνδας, αλλά ασυμβίβαστης και αυθεντικά επαναστατικής τέχνης. Το κείμενο της νομοθεσίας αναφέρει ότι ο νέος κινηματογράφος οφείλει να διατηρήσει την ‘καλλιτεχνική του υπόσταση’, ‘απελευθερωμένος από μικροπρεπείς δεσμεύσεις και άχρηστες υποτέλειες’, ώστε να μπορέσει να συνεισφέρει με τις ειδικευμένες οδούς του στην ανασυγκρότηση της χώρας. Οι πιο βαθιές επαναστατικές δεσμεύσεις, η μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιμέλεια και η απεριόριστη δημιουργική ελευθερία ήταν οι βασικές αρχές του καινούργιου θεσμού».

Το Ινστιτούτο προσέφερε πολλά στην ανάπτυξη του κινηματογράφου στην Κούβα. Κατάφερε να ενσωματώσει την κουβανική και λατινοαμερικάνικη διανόηση, δημιουργώντας έναν πραγματικά αυτόχθονα κινηματογράφο με έντονο διδακτικό χαρακτήρα, που έδινε στους δημιουργούς τη δυνατότητα απεριόριστης καλλιτεχνικής ελευθερίας. Το σημαντικό δεν ήταν η εκμάθηση της τεχνικής αλλά η ανάπτυξη του ταλέντου. Οι ταινίες αντιμετωπίζονταν ως εργαλεία που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο. Ήταν ένα φυτώριο ιδεών και συζητήσεων. Η εμπορευματοποίηση και ο λαϊκισμός είχαν απορριφθεί και το ζητούμενο ήταν οι ταινίες ποιότητας να είναι ταυτόχρονα και δημοφιλείς. Όπως λέει ο πρόεδρός του, Ομάρ Γκονζάλες, «ένα από τα βασικά επιτεύγματα του Ινστιτούτου είναι η παραγωγή πάνω από 6.000 ταινιών από διαφορετικά είδη».

33 ταινίες στο Τριανόν

Την ευκαιρία να γνωρίσει μερικές από τις πιο σημαντικές κουβανέζικες ταινίες θα έχει το κοινό της Αθήνας, αλλά και όσοι βρεθούν στην πρωτεύουσα από την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιουλίου έως την Τετάρτη 1 Αυγούστου, στον κινηματογράφο Τριανόν (Κορδιγκτώνος 21, τηλ. 2108215469).

Το Φεστιβάλ Κουβανέζικου Κινηματογράφου, που διοργανώνει και φέτος η NEW STAR σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κουβανικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 33 ταινίες, ενδεικτικές της πορείας αλλά και των ρευμάτων του κουβανέζικου σινεμά και δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της κινηματογραφικής παραγωγής από τα πρώτα χρόνια που δημιουργήθηκε το Κουβανικό Ινστιτούτο Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας μέχρι τις μέρες μας.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

ΛΟΥΤΣΙΑ του Ουμπέρτο Σόλας
ΜΝΗΜΕΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ του Ρόμας Γκουτιέρεζ Αλέα
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΑΛΒΑΡΕΖ, επτά του ντοκιμαντέρ του Σ. Αλβαρέζ
ΒΙΒΑ ΚΟΥΒΑ του Χουάν Κάρλος Κρεμάτα Μαλμπέρτι
ΜΠΟΥΕΝΑ ΒΙΣΤΑ ΣΟΣΙΑ ΚΛΑΜΠ του Βιμ Βέντερς
Ο ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ του Στέφεν Κρίσμαν
ΚΟΥΜΠΑΝΙΣΜΟ του Φίλιπ Μπλοτ
Η ΑΛΕΪΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ του Κάρλος Αλμπέρτα Γκαρσία
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ του Σέρχιο Χιράλ
ΦΙΝΤΕΛ: ΟΤΑΝ ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΟΝ ΤΣΕ του Τζάνι Μίλα
ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ του Μανουέλ Πέρεζ Παρέρες
ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΒΟΥΝΟ των Γκιγιέρμο Θεντένο, Αλεχάντρο Χιλ, Αλεχάντρο Ραμίρεθ, Ραφαέλ Σολίς
Ο ΕΡΩΤΑΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ της Τερεσίτα Γκόμεζ
ΤΣΕ, ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ, ΦΙΛΕ των Μπερνάμπε Χερνάντεζ, Χοσέ Παδρόν, Χόρχε Χαϊντού,Πεπίν Ροντρίγκες, Ρολάντο Μπάουτε, Ορλάντο ντε λα Χουέρ, Ρένε Αβίλα, Αλμπέρτο Βαλτές, Αουζέμπιο Ορτίζ
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του Ότο Μιγκέλ Γκουσμάν Γκερέρο
ΚΟΥΜΠΑΝ ΣΤΟΡΙ του Βιτόρ Παλέν
ΜΟΥΖΙΚΑ ΚΟΥΜΠΑΝΑ του Γκέρμαν Κραλ
ΕΜΠΑΡΓΚΟ του Ντανιέλ Ντεσαλόμς
ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ του Χουάν Παντρόν
ΣΟΥΙΤΑ ΑΒΑΝΑ του Φερνάντο Πέρεζ
ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠ¨Ο ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΟΥΡΙΤΣΙΟ του Μανουέλ Πέρεζ Παρέδες
ΕΜΕΙΣ, Η ΜΟΥΣΙΚΗ του Ροτζέριο Παρίς
ΕΚΠΤΩΤΟΙ ΘΕΟΙ του Ερνέστο Νταράνας
ΟΙ 12 ΚΑΡΕΚΛΕΣ του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΗ του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα
Η ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΥΛΟΓΙΑ παραγωγή Μούντο Λατίνο
ΚΑΝΓΚΑΝΜΠΑ των Ροτζέριο Παρίς και Χούλιο Σέζαρ Ροντρίγκεζ
ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΕΡΑ των Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα και Χουάν Κάρλος Ταμπίο
ΦΡΑΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ των Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα και Χουάν Κάρλος Ταμπίο
ΚΛΑΝΤΕΣΤΙΝΟΣ του Φερνάντο Πέρεζ
ΜΠ¨ΕΝΙ του Χόρχε Λουίς Σάντσες
ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΓΑΠΗ του Αρτούρο Σότο Ντία
Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ του Οκτάβιο Κορτάσαρ

Η επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26/7 στις 9 μ.μ, με ομιλία εκπροσώπου της Πρεσβείας της Κούβας και καλλιτεχνικό πρόγραμμά και θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.

18 Ιουλίου 2012

Απαράδεκτες και παράνομες οι απολύσεις 51 εργαζομένων στη φαρμακευτική εταιρεία Bristol-Myers Squibb ΑΕ

Μετά από καταγγελία των εργαζομένων της Bristol-Myers Squibb ΑΕ και της ομοσπονδίας φαρμάκου για παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις 51 εργαζόμενων από την εν λόγω εταιρεία, αντιπροσωπεία από το προεδρείο της ομοσπονδίας φαρμάκου, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑ και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τους βουλευτές Μπάρκα Κώστα, Σταθά Γιάννη και τον Μπασιούκα Μάρκο από το τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μετέβησαν σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Bristol με σκοπό να συναντήσουν τη διοίκηση της εταιρίας και να διαμαρτυρηθούν για τις παράνομες αυτές και αυθαίρετες απολύσεις.

Η εταιρεία είχε ενημερωθεί από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας για τη μετάβαση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων. Η αντιμετώπιση από τη διοίκηση της εταιρείας από την πρώτη στιγμή ήταν απαράδεκτη. Μόλις η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζήτησε να εισέλθει στο χώρο και να συναντηθεί με τη διοίκηση, κατέβασαν τα ρολά ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος Αχμετ Περεζ έφυγε από την πίσω πόρτα. Με διάφορα προσχήματα οι βουλευτές επί πολλές ώρες εμποδίζονταν να εισέλθουν στον χώρο και να προχωρήσουν σε συνάντηση με τη διοίκηση.

Ζητήθηκε η παρέμβαση της αστυνομίας και της εισαγγελίας προκειμένου να επιτραπεί στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, βάσει του 1264/82, και στους βουλευτές να συναντηθούν με διοίκηση αλλά ο επόπτης της Αν. Αττικής και αντισυνταγματάρχης κ. Τριανταφυλλόπουλος ενεργώντας σαν εντεταλμένος της εργοδοσίας αρνούνταν να πάρει τα στοιχεία των εκπροσώπων της εταιρείας. Ο δε κ. Κόλλιας ο οποίος δήλωσε στον κ. Τριανταφυλλόπουλο εκπρόσωπος της εταιρείας συζήταγε μόνο μαζί του και απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και των συνδικάτων προέβη σε εξυβριστικές και προσβλητικές για εκπροσώπους κομμάτων και σωματείων χειρονομίες.

Κατόπιν αυτού οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προχώρησαν σε μήνυση εναντίον του Δ/ντα συμβούλου της εταιρείας Αχμετ Περεζ και του κ. Κόλλια Γεωργίου. Η αντιπροσωπεία δηλώνει ότι οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν:

«Επιφυλασσόμαστε για τη συμπεριφορά του κ. Τριανταφυλλόπουλου που λειτουργούσε ως εκπρόσωπος της εργοδοσίας.

Καλούμε τον Υπουργό Εργασίας να πάρει πίσω όλους τους αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για το σταμάτημα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας».

Για τις παράνομες απολύσεις στη Bristol Myers οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το πρωί είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή την οποία επισυνάπτουμε.



ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 18/07/2012





ΕΡΩΤΗΣΗ

18.07.2012

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Απαράδεκτες και παράνομες οι απολύσεις 51 εργαζομένων στη φαρμακευτική εταιρεία Bristol-Myers Squibb ΑΕ.


Την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012 η φαρμακευτική εταιρεία Bristol-Myers Squibb ΑΕ, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας πάνω από τριάντα έτη, προχώρησε στην ανακοίνωση της απόλυσης, επί της ουσίας, 51 εργαζομένων. Οι παραπάνω απολύσεις αντιστοιχούν στο 35% των θέσεων εργασίας της εταιρείας και η διοίκηση προσπαθεί να τις εμφανίσει ως οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω επιχείρηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις προσωπικού όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ πραγματοποιεί υπερκέρδη, χάρη στην υπεραξία της εργασίας των ήδη εργαζομένων και για αυτό οι απολύσεις των 51 υπαλλήλων είναι και ανήθικες και απαράδεκτες. Επιπλέον, στην παρούσα συγκυρία, με την ανεργία σε πρωτοφανή ύψη, το να ονομασθούν οι απολύσεις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» μόνο ως ειρωνεία και ως εμπαιγμός των εργαζομένων και της Πολιτείας μπορεί να ληφθεί.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί η απαράδεκτη στάση της διοίκησης της εταιρείας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όταν τρομοκρατούσε τους εργαζόμενους και τους προέτρεπε να μην ψηφίσουν αντιμνημονιακά κόμματα, όπως επίσης και η βλαπτική μεταβολή που έχει υποστεί (από την ημερομηνία εκλογής του στις 28/06/2011, ως εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων της εταιρείας) ο – εκ των 51 – εκλεγμένος συνδικαλιστής Παναγιώτης Μποβολανέας (θέμα για το οποίο είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η ΓΣΕΕ, διότι αφορά εκπρόσωπο εργαζομένων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).

Επειδή οι απολύσεις των 51 εργαζομένων ξεπερνούν το ανώτατο νόμιμο όριο των απολύσεων και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «οικειοθελείς».

Επειδή οι απολύσεις αυτές είναι και παράνομες και ανήθικες και περιλαμβάνουν ακόμα και εκλεγμένο συνδικαλιστή.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:


1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ανακληθούν, εδώ και τώρα, οι παράνομες απολύσεις των 51 εργαζόμενων –ένας εκ των οποίων, ο Παναγιώτης Μποβολανέας, είναι και εκλεγμένος συνδικαλιστής- της εταιρείας Bristol-Myers Squibb ΑΕ;

2. Προτίθεται να ελέγξει, δια των αρμοδίων οργάνων, τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας που έχουν διαπραχθεί από την εταιρεία Bristol-Myers Squibb ΑΕ και ειδικότερα στο σκέλος της παραβίασης του ανώτατου νομίμου ορίου των απολύσεων, καθώς και στο θέμα της βλαπτικής μεταβολής που έχει υποστεί ο εκλεγμένος συνδικαλιστής Παναγιώτης Μποβολανέας ;

3. Σκοπεύει να εντείνει τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προκειμένου να εξαφανιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας;



Οι ερωτώντες Βουλευτές



Στρατούλης Δημήτρης


Σταθάς Γιάννης


Κωνσταντίνος Μπάρκας


Λαφαζάνης Παναγιώτης